Millions Missing

Rond 12 mei worden overal ter wereld ‘Millions Missing’ manifestaties gehouden. De lege schoenen die dan op pleinen worden uitgestald, vertegenwoordigen de miljoenen patiënten wereldwijd die door ME/CVS uit het publieke leven verdwenen zijn. ME/CVS-patiënten zijn vaak zo ziek dat ze niet langer kunnen werken, studeren of uitgaan. Sommigen zijn volledig huis- of bedgebonden.

Een wereldwijd protest

Millions Missing is een globale protestactie voor de bewustmaking van ME/CVS. Rond 12 mei, de internationale ME/CVS-dag, worden jaarlijks meer dan honderd Millions Missing protestacties gehouden. In steden als Los Angeles, Manchester, Helsinki en Berlijn, pleiten ME/CVS-patiënten, mantelzorgers en dierbaren dan voor meer erkenning, betere patiëntenrechten en meer middelen voor onderzoek. 

Verdwenen uit het publieke leven

Omdat ME/CVS-patiënten vaak te ziek zijn om op straat actie te voeren, stalt men lege schoenen uit om hen te vertegenwoordigen. ‘Millions Missing’ verwijst naar de miljoenen ME/CVS-patiënten wereldwijd die door deze ziekte uit het dagelijkse leven verdwenen zijn. Onderstaand filmpje geeft een impressie van de Millions Missing protesten (de editie voor 2020 werd noodgedwongen afgelast wegens de coronacrisis).

Pakkende getuigenissen

12ME organiseerde op 11 mei 2019 een Millions Missing actie op het Emile Braunplein te Gent. Een 100-tal schoenenparen vertegenwoordigden de personen omwille van ME/CVS niet langer kunnen deelnemen aan het dagelijkse leven. Bij elk schoenenpaar kon je een getuigenis lezen van iemand die lijdt aan ME/CVS. Alle getuigenissen kun je online herlezen. 

Millions Missing Belgium te Diest

Er is ook ‘Millions Missing Belgium’, de Belgische afdeling van Millions Misssing, die in Diest herhaaldelijk acties organiseerde voor de wereld ME/CVS-dag. Zo was er in 2019 bijvoorbeeld een optreden van Guy Swinnen, de zanger van The Scabs. Meer informatie over de acties van Millions Missing Belgium vind je op hun Facebookpagina en website.