Bewustmaking

ME/CVS is een ziekte die gepaard gaat met stigma, onbegrip en onwetendheid. De buitenwereld beseft vaak niet hoe invaliderend de aandoening kan zijn. 12ME onderneemt daarom verschillende bewustmakinscampagnes om ME/CVS in de kijker te plaatsen. Het hoogtepunt van het jaar is 12mei, de internationale wereld ME/CVS-dag en de datum waaraan onze vereniging haar naam ontleent. 

Millions Missing

ME/CVS-patiënten zijn vaak zo ziek dat ze niet langer kunnen werken, studeren of uitgaan. Sommigen zijn volledig huis- of bedgebonden. Rond 12 mei worden overal ter wereld ‘Millions Missing’ manifestaties gehouden. De lege schoenen die dan op pleinen worden uitgestald, vertegenwoordigen de miljoenen ME/CVS-patiënten  die wereldwijd uit het publieke leven verdwenen zijn.

Online ME-driedaagse

In 2020 gooide de coronacrisis roet in het eten voor al wie publieke evenementen gepland had. Ook de Millions Missing- en andere activiteiten die we voor 12 mei in petto hadden, moesten plots worden geannuleerd.

Gelukkig konden we tijdig een waardig alternatief uitwerken: een online ME-driedaagse. Zo was er de première van onze kortfilm, een live-muziekoptreden en een ontroerend YouTube-filmpje waarbij verschillende personen met ernstige ME/CVS in beeld kwamen, ook zij die inmiddels overleden zijn. De prachtige affiche voor onze online driedaagse werd ontworpen door de Ierse kunstenares Lisa Catherwood

In de pers

We proberen onze 12ME-acties telkens te benutten om in de pers aandacht te vragen voor ME/CVS. Dat zorgt ervoor dat we buiten onze bubbel treden. Niet iedereen is immers online of op Facebook te vinden. 

Herhaaldelijk hebben we bij onze acties een persbericht opgemaakt en uitgestuurd. Zo zorgden we voor persaandacht voor ME/CVS op de VRT, in populaire weekbladen zoals Primo of Dag Allemaal, in kranten als het Nieuwsblad en in lokale media zoals NUUS of het Gents Gazetje. 

Indien u perscontacten heeft die kunnen helpen om ME/CVS onder de aandacht te brengen, gelieve ons dan te contacteren op: info@12me.be

12 mei acties

Naast Millions Missing organiseren we rond 12 mei nog andere acties om ME/CVS onder de aandacht te brengen. Zo waren er in het verleden flyer-acties, een lokaal muziekoptreden, twee filmvertoningen en een comedy-avond ten voordele van ME/CVS. Een overzicht van deze kleinere acties vind je in deze sectie.