Run for ME/CVS: een terugblik

‘Run for ME/CVS’ is uitgedraaid op een klinkend succes! Dankzij gulle sponsors werd zo’n 2700 euro opgehaald voor de strijd tegen ME/CVS. De actie bereikte de lokale pers en zorgde voor een uitgebreid artikel in Primo Magazine over de ernst van ME/CVS en nood aan wetenschappelijk onderzoek. Op 27 oktober, de dag van de marathon van Gent, brachten onze lopers één voor één een knalprestatie.

Een gewaagd voornemen

De actie begon met een gewaagd voornemen van Jens Acke. Aangezien inspanningsintolerantie een typerend kenmerk is bij ME/CVS, besloot Jens de marathon van Gent te lopen om zo de ziekte onder de aandacht te brengen en patiënten een hart onder de riem te steken. De actie kon vrij gesponsord worden en bij 1 of 2 euro per kilometer was er een begeerd plekje op het loopshirt te verdienen. Jens liep in de eerste plaats voor zijn vrouw en ME/CVS-patiënte Dascha, maar de marathon betekende ook een persoonlijke heropstanding. Na een levensgevaarlijke val met de fiets hoopte hij zijn passie voor hardlopen terug op te kunnen nemen.

In de pers

Run for ME/CVS werd door verschillende nieuwsmedia opgepikt zoals De Gensche Gazette, NUUS, Present in Gent en het Nieuwsblad. In een interview met Primo Magazine vertelde Jens uitgebreid over de ernst van ME/CVS en de nood aan wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte. 

“Moest men morgen aankondigen dat er geen onderzoek meer wordt gedaan naar pakweg kanker, men zou meteen de straat optrekken. En terecht. Maar aan CVS/ME wordt zo goed als niets gedaan.” – Jens Acke, Primo Magazine.

Knalprestaties

Uiteindelijk wist Jens de marathon, na een heroïsche uitputtingsslag, succesvol te beëindigen. Met de 12ME-vlag op zijn rug gebonden, doorkruiste hij de volledige 42 kilometer rond Gent. Dat de vlag verscheidene malen aan een boom of struik bleef hangen, hield hem niet tegen! Gelukkig waren medelopers Ronny Van Poucken en Kurt De Rijcke daar om Jens te begeleiden en de vlag tijdens de laatste kilometers over te nemen.

Een andere 12ME-loper, Willem Tack, wist de marathon in een toptijd af te ronden. Minder dan drie uur had hij nodig om de aankomst te bereiken, goed voor een 21ste plaats in de eindafrekening. Willem liep de marathon voor zijn broer Michiel, die al meer dan 10 jaar aan ME/CVS lijdt.

In de namiddag was het dan de beurt aan Dries Hubrechts, de schoonbroer van Michiel. Zonder voorbereiding wist hij – tot ieders verbazing – vlot de halve marathon uit te lopen. Op het einde kon hij zelfs nog een prestigespurtje inzetten. De volgende dag waren spierkrampen zijn deel, maar voor het goede doel nam hij dat er graag bij (denken we toch).

Gulle sponsors

Als afsluiter willen we graag onze vele sponsors nog eens vermelden en bedanken. Dankzij jullie steun werd deze actie een groot succes! Ook dank aan de ME-vereniging voor de logistieke ondersteuning en hulp bij het inzamelen van fondsen.

Info Service Belgium, VD William en de Kluivers, ELVP Service, Auteur Kolma, Doornroosjesblog, Els., Juweelidee, Fred en Breakfast, Elke en Ibo, Dries en Laurens, Frank en Kitty, Anne, Musti, A-team, Tijn en Lizzy, Floki en Swona, Annick en Dascha, Cafe den Obus, AD Delhaize Nederename, Juwelier Vandevelde, Frituur het blauw kot, Logopedie Louise GhysAtelier Tack, Taverne New Castle, Lowie, Stefaan, Marc, Marie-Paule, Patrick, Pieter, Leni, Donald, Frederik en Godelieve, Frank, Stijn, Goedele en Jan, Sofie, Dirk, Greta en Ronny, Geert, Leon, Henriette en Gilles, Mireille en Frank, Stiene en Martin, Filip, Van De Casseye, Hilde, Steven en Veerle, Piet en Frank en Marijke.

Hartelijk bedankt voor jullie steun!