Een hart voor ME 2021: een traditie vol hartenwafeltjes

De hartenwafeltjes ten voordele van 12ME waren opnieuw een groot succes! Dankzij ijverige bakkers en gulle kopers werd maar liefst 4000 euro opgehaald voor de strijd tegen de ziekte myalgische encefalomyelitis/chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/CVS). Hartelijk bedankt aan iedereen die zijn steentje bijdroeg!

Het bakken van de hartenwafeltjes is een vaste traditie geworden in de eindejaarsperiode. Dit is inmiddels het vierde jaar op rij dat we wafeltjes verkopen voor de strijd tegen de ziekte ME/CVS. 

De wafeltjes worden ambachtelijk gemaakt aan de hand van een geheim familierecept. We presenteren ze in mooi versierde blikken dozen waardoor ze het ideaal geschenk zijn voor Kerst en nieuwjaar. Onderstaande foto geeft aan hoe de hartendozen er dit jaar uitzagen.

We hadden dit jaar graag wafeltjes verkocht op kerstmarkten maar de heropflakkerende coronacrisis stak daar een stokje voor. Wel konden we enkele dozen wafeltjes per post opsturen naar ME/CVS-patiënten die te ver woonden om ze zelf op onze hoofdzetel in Oudenaarde te komen ophalen, een initiatief dat we volgende jaren zeker opnieuw willen proberen. 

Verder hebben we de verkoop net als vorig jaar zo veel mogelijk gedecentraliseerd om het risico op besmetting te beperken. Hartelijk dank aan vrijwilligers zoals Stefaan Coutereel, Geert De Vos en Gilles en Henriette Slots die ons daarbij hielpen. Ook een dikke merci aan Illustratrice Eva Tack om voor deze editie een gezellig kerst-eland te tekenen (zie hieronder). 

In totaal werden zo’n 250 dozen of 7500 hartenwafeltjes verkocht. Dat leverde ongeveer 4000 euro winst op. Dat bedrag gaat 12ME gebruiken om het wetenschappelijk onderzoek naar ME/CVS een duwtje in de rug te geven.  

In het verleden stortten we vaak naar het Open Medicine Foundation (OMF) in de Verenigde Staten omdat deze ngo onderzoekers aan topuniversiteiten als Stanford en Harvard in hun rangen heeft. Er zijn echter ook andere ME/CVS- onderzoeksorganisaties die uitstekend werk leveren en die we graag willen steunen zoals ME Research UK of Solve ME/CFS Initiative. Hopelijk kunnen we in de toekomst ook ME/CVS-onderzoek in België ondersteunen. In Nederland werd alvast een ambitieuze onderzoeksagenda voor ME/CVS uitgetekend voor een periode van 10 jaar. 

Dankzij de hartenwafeltjes kan 12ME het onderzoek naar deze invaliderende ziekte ondersteunen. Hartelijk dank aan iedereen die hieraan bijdroeg.