12ME doneert 10.000 euro aan ME Research UK (MERUK)

12ME investeert opnieuw 10.000 euro in het wetenschappelijk onderzoek naar myalgische encefalomyelitis/chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/CVS). Ditmaal gaat onze donatie naar ME Research UK (MERUK), een Britse vereniging die al talloze ME/CVS-studies financierde. Onze donatie is mogelijk dankzij de toegewijde steun van onze vrijwilligers en een hartverwarmend nalatenschap die we vorig jaar ontvingen.

ME/CVS is een chronische, invaliderende ziekte waarvoor geen diagnostische tests of effectieve behandelingen bestaan. Daarom is het voor 12ME een topprioriteit om te investeren in wetenschappelijk onderzoek naar ME/CVS. De afgelopen jaren hebben we ca. 30.000 euro gedoneerd aan ngo’s die wetenschappelijk onderzoek naar ME/CVS financieren zoals het Open Medicine Foundation (OMF) en Solve ME/CFS Initiative in de Verenigde Staten.

Dit jaar doen we daar een donatie van 10.000 euro bij voor MERUK. De van oorsprong Schotse organisatie is al actief sinds 2000 en uitgegroeid tot een vaste waarde binnen de ME/CVS-wereld. Het financierde het pionierswerk van ME/CVS-onderzoekers Eliana Lacerda (London School of Hygiene & Tropical Medicine), Leonard Jason (DePaul University in Chicago), en als Bhupesh Prusty (Universität Würzburg). Ook de Belgische onderzoeksgroep die momenteel onderzoek doet naar de epigenetica van post-exertionele malaise bij ME/CVS-patiënten wordt door MERUK gesponsord.

MERUK is een vereniging, een charity, die zich uitsluitend op financiering van ME/CVS-onderzoek focust. Onderzoekers kunnen financiering aanvragen via hun jaarlijkse ‘call for applications’. Ingediende onderzoeksvoorstellen worden dan op merite en kwaliteit beoordeeld en enkel de beste worden gefinancierd. Zo gebeurt er een belangrijke kwaliteitscontrole die ervoor zorgt dat onze donatie enkel naar professioneel ME/CVS-onderzoek gaat. MERUK steunt voornamelijk biomedisch ME/CVS-onderzoek, dat wil zeggen studies die de biologische pathologie(ën) achter het syndroom proberen te ontrafelen. Meer informatie vind je op de website van MERUK.

Onze donatie werd mogelijk gemaakt door gulle giften van onze sympathisanten en de acties die vrijwilligers organiseren zoals onze jaarlijkse wafelenbak. Daarbovenop kregen we vorig een hartverwarmende erfenis van iemand die het wetenschappelijk onderzoek naar ME/CVS een duwtje in de rug wou geven. Een deel van de nalatenschap gaat op wens van deze persoon naar MERUK.

We willen graag nog eens iedereen die 12ME steunt, bedanken. Dankzij jullie is het mogelijk om het wetenschappelijk onderzoek naar ME/CVS te financieren. We hopen dat dit zal bijdragen tot een doorbraak en uiteindelijk een effectieve behandeling voor deze slopende ziekte.

Wil je graag 12ME steunen en ME/CVS-onderzoek een extra duwtje in de rug geven? Deze pagina geeft een overzicht van acties die je kunt doen om onze vereniging te steunen. Donaties zijn fiscaal aftrekbaar en mogelijk op ons rekeningnummer: BE60 0689 4372 7070.

1 gedachte over “12ME doneert 10.000 euro aan ME Research UK (MERUK)”

  1. wat geweldig en wat een geweldig doel! ME research UK is inderdaad een zeer bonafide en degelijke organisatie waarin vooral veel wetenschappelijke know-how prevaleert.

    Zij weten dus als een van de besten welke research(ers) financieel te ondersteunen!

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *