12ME doneert 10.000 euro aan OMF

Op dinsdag 29 november, ‘Giving Tuesday’, doneren we 10.000 euro aan de Amerikaanse ngo Open Medicine Foundation (OMF). Hiermee willen we het wetenschappelijk onderzoek naar myalgische encefalomyelitis/chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/CVS) ondersteunen in de hoop dat er zo een effectieve behandeling voor deze invaliderende ziekte gevonden wordt. Dit is de grootste donatie van 12ME tot dusver, één die mede mogelijk gemaakt werd door een hartverwarmend nalatenschap.

Twee van onze actiefste vrijwilligers, Marente en Lizzy, gingen samen met mascotte Paco op de foto.

ME/CVS is een chronische, invaliderende ziekte waarvoor geen diagnostische tests of effectieve behandelingen bestaan. Daarom is het voor 12ME een topprioriteit om te investeren in wetenschappelijk onderzoek. Het OMF is daarbij een van onze vaste partners.

Deze Amerikaanse non-profit heeft onderzoeksteams gelieerd aan prestigieuze universiteiten zoals Stanford en Harvard. In de voorbije jaren heeft het OMF zich verder uitgebreid met ME/CVS-onderzoekscentra in Canada, Australië en Zweden. In 2022 financiert en coördineert het OMF een vijftiental onderzoeksprojecten met als doel een biomarker of behandeling voor ME/CVS te ontdekken. We hopen met onze donatie een Belgische bijdrage te leveren aan de internationale zoektocht naar een doorbraak in het ME/CVS-onderzoek.

12ME heeft sinds haar ontstaan reeds 20.000 euro geïnvesteerd in ME/CVS-onderzoek maar dit is veruit onze grootste donatie tot dusver. 

Onze donatie werd mogelijk gemaakt door de talloze acties die 12ME en haar vrijwilligers doorheen het jaar organiseerde zoals Trooper, de verkoop van kerstkaartjes, de veiling van kunstwerken, ons creatief infomarktje in Gent, de wafelenbak etc. maar dit jaar kwam daar nog een hartverwarmend nalatenschap bovenop.

12ME werd gecontacteerd door een persoon die aan zijn/haar levenseinde besliste om een groot deel van zijn/haar erfenis aan onze vereniging te schenken. De persoon in kwestie wenste anoniem te blijven maar had persoonlijke ervaring met ME/CVS, wist hoe invaliderend deze ziekte kan zijn en wilde daarom graag het wetenschappelijk onderzoek naar ME/CVS helpen financieren. Het was een hartverwarmende donatie die het bestuur van 12ME diep raakte en ontroerde. Een deel van de nalatenschap gaat op wens van deze persoon naar het OMF. Volgend jaar zal een tweede deel van de erfenis overgemaakt worden naar andere organisaties die zich inzetten voor ME/CVS-onderzoek.

We willen graag nog eens alle vrijwilligers en sympathisanten van 12ME bedanken. Hartelijk bedankt aan iedereen die een gift deed, kerstkaartjes of 12ME-spulletjes kocht online of via onze creatieve marktjes in Gent. Dank aan alle patiënten die hun online aankopen via Trooper betalen en zo geld hielpen ophalen voor 12ME. Dank aan iedereen die kaartjes, kunstwerken en ander creatief werk doneerde aan onze vereniging. En dikke merci aan alle wafelbakkers om ook dit jaar weer achter het wafelijzer te staan en hartenwafeltjes te bakken. Dankzij jullie is het mogelijk om het wetenschappelijk onderzoek naar ME/CVS te financieren.

Wil je graag 12ME steunen en ME/CVS-onderzoek een extra duwtje in de rug geven? Deze pagina geeft een overzicht van acties die je kunt doen om onze vereniging te steunen. Donaties zijn fiscaal aftrekbaar en mogelijk op ons rekeningnummer: BE60 0689 4372 7070.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *