De vaccinatie van risicogroepen

Vanaf 19 april start een nieuwe fase in de Belgische vaccinatiecampagne tegen het coronavirus. Dan begint men met het vaccineren van personen die door een onderliggende aandoening een verhoogd risico hebben op een ernstige vorm van COVID-19. De Hoge Gezondheidsraad bepaalde bij welke aandoeningen dat het geval is. Volgens het gezondheidsinstituut Sciensano gaat het om 1,2 tot 1,5 miljoen mensen.

Vanaf 8 april kan je zelf nakijken of je opgenomen bent op de lijst van risicopatiënten. Op het gezondheidsportaal www.myhealthviewer.be kan je checken of je geselecteerd bent. Klik op aanmelden als ‘Burger’ en gebruik dan een digitale sleutel (eID kaartlezer, Itsme app of beveiligingscode) om in te loggen. Vervolgens ga je naar de rubriek ‘Mijn Vaccinaties’ en klik je op ‘Mijn COVID19-INFO’. De volledige instructies vind je hier.

Heb je een onderliggende aandoening die niet is opgenomen in bovenstaande lijst? Dan heb je volgens de Hoge Gezondheidsraad geen verhoogd risico om ernstig ziek te worden door COVID-19. Het heeft dan geen zin om je huisarts te contacteren. Je zal later een uitnodiging voor vaccinatie ontvangen.

De selectie van risicopatiënten gebeurt via informatie van de ziekenfondsen, aangevuld door informatie van huisartsen. Helaas is deze methode niet waterdicht en zullen bepaalde personen onterecht toch niet op de lijst staan. Denk bijvoorbeeld aan personen met een zeldzame ziekte die niet op de lijst van de ziekenfondsen staan en die ook geen correct ingevuld globaal medisch dossier hebben.

Sta je niet op de lijst maar behoor je toch tot de risicocategorieën? Dan kun je een afspraak maken met je vaste huisarts (of je behandeld arts in het ziekenhuis). Deze kan je alsnog toevoegen aan de lijst zodat je tijdig een uitnodiging voor vaccinatie krijgt.

Bronnen:

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *