Bake for 12ME was een groot succes!

De online bakactie #bakefor12me was een groot succes. Meer dan 80 heerlijke soorten gebak werden op sociale media gepost om de ziekte myalgische encefalomyelitis/chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/CVS) onder de aandacht te brengen.

Omdat we wegens de coronacrisis niet de straat op konden om actie te voeren, startte 12ME op 1 mei een online bakactie. De bedoeling was om via heerlijke taarten, cake, brownies en koekjes de aandacht op te eisen voor de vergeten ziekte ME/CVS.

Personen met ME/CVS lijden aan invaliderende vermoeidheid, slaapproblemen, cognitieve stoornissen en nog veel andere symptomen. Velen waren perfect gezond maar kregen dan een infectie en herstelden daar nooit meer van. Er is geen behandeling en dokters kunnen weinig hulp verlenen. Vaak zijn het familie en vrienden die patiënten bijstaan en ondersteunen.

ME/CVS is ook een erg eenzame ziekte. Tijdens de coronacrisis hebben velen ervaren hoe lastig het is om in je kot te moeten blijven, afgesloten van de buitenwereld. Voor heel wat ME/CVS-patiënten is zo’n lockdown de dagelijkse realiteit. Sommigen zijn al jarenlang noodgedwongen huis- of bedgebonden.

Het is voor deze patiëntengroep dat we actie voerden via #bakefor12me. Nog nooit zag een bewustmakingsactie er zo verrukkelijk uit! Het is hartverwarmend om te zien hoeveel mensen hun deegrol en ovenwanten bovenhaalden. In totaal werden 80 heerlijke baksels gepresenteerd: taarten, pannenkoeken, brownies, broden, cake, koekjes, granola, muffins, wafels en nog veel meer lekkers.

Alles zag er bijzonder smakelijk uit. Het was moeilijk voor de jury om hier een winnaar uit te kiezen. Maar uiteindelijk hebben we er toch één gevonden: Karen Vos bakte een gigantische marsepeintaart met prachtige versiering. Op haar facebook zegt ze: ”ME is een weinig zichtbare ziekte is en wie het heeft moet vaak leuke dingen missen. Daarom heb ik een verborgen plekje in een vrolijke, zonnige heuvel gemaakt. En veel vergeet-ME-nietjes natuurlijk.” Karen zal één der komende dagen verwend worden met onze hoofdprijs: heerlijke chocoladesoezen.

Ook heel wat ME/CVS-patiënten sloegen, ondanks hun beperkingen, aan het bakken. Daarom geven we nog een tweede prijs (enkele leuke bakvormen) cadeau aan Els Cee voor haar prachtige ME-taart. 

We willen graag nog eens alle deelnemers bedanken die de handen uit de mouwen staken. Dankzij jullie plaatsten we ME/CVS, ondanks de coronacrisis, in de kijker. Onderaan en op onze Facebookpagina vind je alle heerlijkheden voor #bakefor12me terug in een mooi overzicht.

3 gedachten over “Bake for 12ME was een groot succes!”

  1. Ik vind de gewonnen taart van Karen Vos echt een taart om blij van te worden. Super hoor. Ook de taart van Els Cee vind ik echt een enorme prestatie. Fijn dat er zoveel mensen mee hebben gedaan

  2. Pingback: Nieuws van de Zuiderburen

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *