Gezamenlijk kunstwerk 2023

Vol trots presenteren we vandaag, op werelddag ME/CVS, ons gezamenlijk kunstwerk 2023. 

Maar liefst 52 patiënten met ME/CVS schilderden en versierden vanuit huis houten schijfjes die daarna werden samengevoegd in dit grote kunstwerk.

We kozen een slak om de traagheid van het leven met ME/CVS uit te beelden. Traag, maar vól levenslust, met een bont gekleurd slakkenhuisje opgebouwd uit schijfjes vol creativiteit, passie en hoop.

Uit alle werkjes samen spreekt onze diversiteit en kracht als ME/CVS-gemeenschap. We vinden steun en (h)erkenning bij elkaar en de moed om met elkaar te strijden voor een beter leven; voor erkenning, betere zorg en meer biomedisch onderzoek. We blijven doorgaan in onze strijd, in slakkengang gaan we op ons doel af: langzaam.., maar zeker!

Deelneemster Christina Baltais uit Canada verwoordt mooi wat deelname aan dit werk voor haar betekent:

“Meedoen aan dit project was heel belangrijk voor me. Het samenvoegen van onze kunst in één groot bewustmakingsstuk is heel symbolisch voor onze gezamenlijke strijd voor een betere toekomst voor ons allen. Het is ook een manier om ons samen te brengen wanneer we dat fysiek niet kunnen, omdat we te ziek zijn om ons huis of bed te verlaten. Ik vind het erg betekenisvol om te weten dat elke schijf is gemaakt door iemand die leeft met ME/CVS. Je weet je dat er een verhaal achter zit. Elk werkje vertegenwoordigt een leven dat volledig verwoest is door deze ziekte.” (vertaald uit het Engels)

Veel dank aan: Anneke, Annick, Brigitte, Cecile, Cinga, Christina, Devon James, Diane, Elene, Els F., Els V., Evelyn, Fennine, Hilde, Ingrid, Jeanine, Jolanda, Kelly, Kim, Kolma, Kristel, Lidian, Linda, Lorraine en Lisette, Lyne, Margot, Maria, Marianne, Mariëlle, Marousha, Martine B, Martine DS, Mascha en dochter, Michaela, MDP, Moniek, Monique, Nele, Rasa, Sabine, Sanna, Sarah, Tannina, Tine, Tink, Vera, Vivian, Wilma, Windy, Yvonne, VT, Tijn, Lizzy en Dascha.

De ouders van ernstig zieke ME patiënte Dascha maakte er een geheel van. Tijn maakte de ondergrond en Lizzy voegde alles samen tot een waar kunstwerk.
Enkele deelnemers met hun werkje.

Op onderstaande link kan je alle schijfjes apart bewonderen en vind je uitleg over de deelnemers en hoe hun werkje tot stand kwam:

1 gedachte over “Gezamenlijk kunstwerk 2023”

  1. Pingback: Gezamenlijk kunstwerk lotgenoten ME/CVS - editie 2024 - 12ME

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *