Een Hart Voor ME 2023: meer dan 12.000 wafeltjes verkocht!

Nog nooit werden er zoveel verse hartenwafeltjes verkocht als in 2023. Met meer dan 400 bestellingen werden alle records verbroken. Dankzij de tomeloze inzet van onze bakkers en verkopers kon er zo’n 5800 euro opgehaald worden om het wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte myalgische encefalomyelitis/chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/CVS) te steunen. We willen iedereen die meehielp of wafeltjes aankocht, hartelijk bedanken voor opnieuw een geslaagde editie!

Vaste Traditie

De hartenwafeltjes zijn een vaste traditie geworden in de eindejaarsperiode. Dit was reeds het 6de jaar op rij waarin onze vrijwilligers verse wafeltjes bakten voor de strijd tegen de ziekte ME/CVS.

De wafeltjes worden ambachtelijk gemaakt aan de hand van een geheim familierecept dat al generaties wordt doorgegeven. Om de magie van de feestdagen te vieren, presenteren we onze wafeltjes in prachtig versierde blikken dozen. Zo vormen ze het ideale geschenk voor Kerst en Nieuwjaar.

Er was ook de optie om een zakje met wafeltjes te bestellen om zo een doos van vorige jaren bij te vullen of om de wafeltjes via de post te ontvangen voor personen die minder mobiel zijn.

Hoeveel wafeltjes werden er verkocht?

Hoewel er vorig jaar een nieuw record werd gezet, werd deze editie een nog groter succes. Nog nooit werden er zoveel wafeltjes verkocht. Meer dan 400 bestellingen werden er opgetekend, wat betekent dat er in totaal 12.300 wafeltjes werden gebakken!

Waar gaat het geld naartoe?

12ME gebruikt de opbrengst om het wetenschappelijk onderzoek naar ME/CVS te ondersteunen. We werken daarbij samen met verschillende goede doelen die hierin gespecialiseerd zijn zoals: de Open Medicine Foundation (OMF), Solve ME/CFS Initiative en ME Research UK (MERUK). Zij hanteren een strenge selectieprocedure zodat enkel wetenschappelijke projecten van hoge kwaliteit gefinancierd worden. Deze organisaties werken samen met wetenschappers aan topuniversiteiten zoals Stanford, Harvard en Cornell maar ook met een Belgisch onderzoeksteam aan de VUB.

Inmiddels zijn er ook twee nieuwe organisaties opgestaan die het ME/CVS-onderzoek op het Europese vasteland ondersteunen: de Duitse ME/CFS Research Foundation en de Oostenrijkse WEandME foundation van de bakkersfamilie Ströck. 12ME zal bekijken of we met onze fondsen ook deze organisaties kunnen helpen bij het financieren van onderzoek.

Waarom geld voor onderzoek broodnodig is

Dankzij de hartenwafeltjes kan 12ME wetenschappelijk studies naar ME/CVS ondersteunen.

Wereldwijd wordt het onderzoek naar de ziekte namelijk ondergefinancierd. Uit een recente studie in opdracht van de Europese Commissie bleek dat ME/CVS een hoge ziektelast (disease burden) heeft zonder dat daar de nodige onderzoeksgelden voor vrijgemaakt worden. Een Europese resolutie gaf eerder al aan dat er meer geld voor biomedisch onderzoek nodig is naar ME/CVS. In de VS krijgt het onderzoek naar ME/CVS, slechts 7% van de financiering die andere gelijkaardige ziektes ontvangen.

Daarom is het zo belangrijk dat er ook private fondsen voor wetenschappelijk onderzoek worden ingezameld door ME/CVS-patiënten en hun naasten. Zo kunnen we bijdragen aan meer kennis over de ziekte en uiteindelijk ook een effectieve behandeling.

Dank aan alle vrijwilligers!

We willen heel graag iedereen bedanken die meedeed aan een hart voor ME 2023. In de eerste plaats onze vaste vrijwilligers die de wafeltjes hielpen bakken en verdelen, met name: Kristien De Vos, Geert De Vos, Stefaan Coutereel, Kathelijne Browaeys, Marc Marijns, Eva Tack en Dries Hubrechts.

Maar we vooral ook iedereen bedanken die wafeltjes kocht en zo onze vereniging een hart onder de riem stak.

Dikke merci en hopelijk tot volgend jaar!

1 gedachte over “Een Hart Voor ME 2023: meer dan 12.000 wafeltjes verkocht!”

  1. Om het te verwoorden met wat mijn moeder vroeger zei ” ’t Is beter van te kunnen helpen dan geholpen te moeten worden”. Op naar 2024.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *