Terugblik creatieve kerstmarkt 2023

Op zaterdag 9 december werd de ontmoetingsruimte van Institut Moderne in Gent omgetoverd in een creatief kerstmarktje met een gezellige kerstsfeer.

In de kraampjes waren ambachtelijke handwerkjes te koop die gemaakt waren door patiënten met ME/CVS en hun naasten. Ook de drie kunstwerken die door patiënten met ME/CVS gezamenlijk werden vervaardigd, waren te bezichtigen. Na een bezoek aan de vele kraampjes werd er in de gezellige zithoek nagenoten met een drankje en een stuk taart van het heerlijke taartenbuffet.

De opkomst was groot. Er kwamen buren, vrienden en familie van patiënten op bezoek, en ook enkele patiënten zelf lukte het om even langs te komen. Door de grote persaandacht* voorafgaand aan de markt waren er ook veel nieuwe gezichten. Er heerste een bijzondere verbondenheid tussen de bezoekers. De huiselijke sfeer en rust leende zich om op verhaal te komen, ervaringen te delen en gedachten uit te wisselen.

Bij de infostand werden de bezoekers geïnformeerd over ME/CVS en de grote impact die deze ziekte heeft op het leven van de patiënten. Er was oprechte interesse en bezoekers kregen een blauw lintje om op te spelden uit solidariteit met de naar schatting 20.000 tot 30.000 personen met ME/CVS in België.

Ook stond er een grote pot met kerstballen waarbij men kon raden hoeveel er precies in zaten. Dirk raadde uiteindelijk het juiste aantal: 98, en won zo 3 cadeaubonnen die door Pipoos, Fotofabriek en Ava werden gesponsord.

Het was een geslaagde namiddag waarbij we een prachtig bedrag van ruim €900 konden ophalen met de verkoop. Na afloop kregen we van een van de bezoekers ook nog een genereuse gift van €500. Wat het totaalbedrag €1400 maakt. Dit zal integraal gebruikt worden voor biomedisch onderzoek naar ME/CVS.

Bedankt aan alle vrijwilligers voor hun geweldige inzet, aan de bezoekers voor hun steun en oprechte interesse en aan de patiënten en hun naasten voor de handwerkjes. Dank ook aan de vele patiënten thuis die ons online hielpen om de kerstmarkt onder de aandacht te brengen. We weten dat er velen zijn die er zaterdag graag bij hadden willen zijn, maar die door ziekte aan huis en vaak aan bed gekluisterd zijn. Jullie zijn in onze gedachten en waren er zaterdag op die manier ook bij. Samen blijven we strijden voor een gezondere toekomst.

* Maar liefst drie kranten berichtten over de kerstmarkt en over ME/CVS: De Gazet van Antwerpen, Het Laatste Nieuws (HLN) en het Nieuwsblad.

3 gedachten over “Terugblik creatieve kerstmarkt 2023”

  1. Een bijzonder mooi initiatief. De financiële steun is hard nodig voor onderzoek om een middel te ontwikkelen voor diegene die aan deze aandoening lijden.

  2. Pingback: Kerstmarkt – MEnens

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *